IT Vijesti

VIDI RSS

 • Litva: Bacite kineske mobitele zbog...

  Prema izvještaju Ministarstva obrane Republike Litve, kineski telefoni koji se prodaju u Europi u sebi imaju značajku koja omogućuje prepoznavanje ključnih riječi i pojmova poput "Oslobodite Tibet", "Živio nezavisni Tajvan" i "demokratski pokret".

  Također navode da 5G telefon Xiaomi Mi 10T kod kojeg je otkrivena ova značajka, a prodaje se u Europi, nema uključeno to uhođenje, ali ga se u svakom trenutku može uključiti.

  "Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se riješite onih koje ste već kupili čim prije možete", navodi zamjenik ministra Miriris Abukevicus.

  Valja naglasiti da su odnosi između Kine i Litve već neko vrijeme ozbiljno narušeni, ističe CNN koji prenosi ovu informaciju. Kina je od Litve zatražila povlačenje veleposlanika iz Pekinga, a rekla je da će i ona povući svojeg iz Vilniusa nakon što je Tajvan objavio da će se njegova misija u Litvi zvati "Ured tajvanskog veleposlanika".

  Kina je jako osjetljiva na ime Tajvan, jer taj otok-državu smatra svojim teritorijem pa neke zemlje koriste riječ Taipei umjesto Tajvan kako se ne bi zamjerile najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

  Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, prošli je tjedan razgovarao s premijerkom Litve Ingridom Šimonyte i istakao da će Ingridom Šimonyte zbog pritiska Kine dati podršku Litvi.

  Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane Litve u svojem izvještaju navodi da Ingridom Šimonyte mobitel Ingridom Šimonyte šifrirane podatke o upotrebi mobitela šalje na server u Ingridom Šimonyte te da je sigurnosni propust pronađen je u Huaweijevom mobitelu Ingridom Šimonyte.

  Huawei demantira ovu vijest dok Xiaomi još nije izdao službeno priopćenje u vezi tih ozbiljnih optužbi Litvanaca.


 • Aplikacija za provjeru kompatibilno...

  Prvi uređaji koji će biti nadograđeni s novim Windowsima 11 trebali bi se pojaviti 5. listopada ove godine, a brojni korisnici još uvijek ne znaju zadovoljava li njihovo računalo minimalne zahtjeve za novi OS, jer su beta izdanja PC Health Check aplikacije za provjeru kompatibilnosti ukazivala na puno veću nekompatibilnost nego što će to biti u stvarnosti kada Windowsi 11 stignu na tržište.

  Sada su nam Windowsi 11 pred vratima, pa je dobro znati da je Microsoft napokon izdao finalnu inačicu PC Health Checka, koja će svim korisnicima Windowsa 10 pokazati je li njihovo računalo "kvalificirano" za novi operativni sustav.

  Aplikaciju možete preuzeti na ovoj poveznici.


 • Preuzmite AR aplikaciju protiv stra...

  Znanstvenici Sveučilišta u Baselu koriste proširenu stvarnost kako bi smanjili strah kod osoba koje se patološki plaše pauka.

  U časopisu Journal of Anxiety Disorders istraživači opisuju kako se sudionicima testiranja nakon dva tjedna korištenja aplikacije značajno smanjio strah od pauka.

  Procjenjuje se da jedna od 5 osoba iskazuje određenu dozu straha od pauka pa dio znanstvenika smatra da je ta fobija u neke ljude ugrađena evolucijom, posebice stoga što se u jednoj studiji iz 2017. godine moglo vidjeti da bebe od 6 mjeseci imaju stresne odgovore kada ih se izloži paucima, mada ih prije nisu nikada vidjele, što znači da bi nam strah od osmonogih zglavkara doista mogao biti urođen.

  Među terapijama koje se koriste za oslobađanje od te fobije jedna od najučinkovitijih je izlaganje osoba paucima, no malo je terapeuta koji drže te životinjice u svojoj ordinaciji u okviru svojih skupih tretmana, a gledanje fotografija i video materijala nije toliko učinkovito.

  Istraživači Sveučilišta u Baselu stoga su kreirali AR aplikaciju pod nazivom Phobys koja omogućuje da se pacijenta izloži virtualnim paucima u stvarnim prostorima poput sobe, stola ili vlastitog tijela.

  Klinička studija na 66 dobrovoljaca s kliničkim ili subkliničkim strahom od pauka uključivala je terapiju izlaganja AR aplikacijom u trajanju od 30 minuta kroz 2 tjedna.

  Nakon studije otkriveno je da su virtualni pauci koji pužu po vašem tijelu podjednako učinkoviti kao pravi s kojima se sučeljavaju pacijenti kod skupih terapeuta koji rade s pravim tarantulama ili velikim paucima ptičarima

  Znanstvenici su aplikaciju na kraju lansirali u javnost pa se može besplatno preuzeti i instalirati za Android ili iOS telefone, no čitav terapijski protokol koji možete dobiti uz nju se naplaćuje.  

  Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici, gdje se nalaze i likovi za preuzimanje u Google Playu ili Apple Storeu. Nadamo se da imate dobro srce i da nećete koristiti aplikaciju da biste nekoga namjerno izbezumili od straha.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates