IT Vijesti

VIDI RSS

 • Tražite pjesmu na YouTube Musicu p...

  Aplikacija YouTube Music za Android lansira alat koji vam omogućuje pretraživanje pjesama pjevušenjem, fućkanjem ili sviranjem melodije ili riffa na gitari, sintu ili nekom drugom instrumentu.

  Novi alat koji se nalazi u testiranje već dva mjeseca dva mjeseca koristi se tako da u YouTube Music aplikaciji za Android na početnom ekranu u gornjem desnom uglu kliknete na ikonu valnog oblika koja se nalazi pored ikone mikrofona i potom počnete pjevati ili mrmljati melodiju.

  Ako ste koliko toliko dobro otpjevali bez previše falšanja, u rezultatima pretraga će vam se potom pokazati naziv pjesme, izvođača, albuma i drugi podaci.

  Alat dolazi u ažuriranju YouTube Musica 7.02 za Android, pa probajte ažurirati aplikaciju ako vam se još ne prikazuje nova opcija.

  Ovo zapravo nije nešto posebno novo, jer Deezer također ima alat za pretraživanje pjevušenjem još od 2022. godine, ali vjerujemo da će vam dobro doći u mnogim situacijama kada se u nekom društvu nikako ne možete sjetiti naslova neke dobre pjesme.


 • Pametni parking olakšava život u ...

  Kako bi se smanjile prometne gužve te mještanima i gostima olakšao pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, odsad je u Puntu na Krku dostupan sustav pametnog parkinga, koji pokriva tri parkirališta na lokacijama Vele vode i Pod topol s ukupno 134 parkirna mjesta.

  Uslugu je uvela tvrtka A1 Hrvatska u suradnji s Općinom Punat, a omogućit će vlasnicima vozila da putem mobilne aplikacije A1 Smart Parking na svojem pametnom telefonu brzo i jednostavno dobiju informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći, uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila.

  Turističkoj destinaciji kakva je Punat ovo pametno rješenje donijet će brojne prednosti kao što su rasterećenje prometa od gužvi i značajna ušteda vremena pri pronalasku parkinga, čime se također smanjuju emisije štetnih plinova, doprinosi očuvanju okoliša i povećava kvaliteta boravka turista.

  Sustav pametnog parkinga A1 Hrvatske olakšava život turistima i mještanima općine Punat (2)

  „Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58 % svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Vjerujemo da će se realizacijom ovog projekta povećati protočnost prometa te doprinijeti uštedi energije i smanjenu emisije CO2. Zahvaljujem našem partneru A1 Hrvatska na odličnoj suradnji i podršci“, izjavio je Daniel Strčić, načelnik Općine Punat.

  Projekt je realiziran uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je Općini Punat dodijelio sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja u prometu, a A1 Hrvatska odabrana je za implementaciju sustava na javnom natječaju koji je raspisala Općina.

  „Sustav pametnog parkinga povećat će zadovoljstvo svih sudionika u prometu. Mještanima i turistima uštedjet će vrijeme i umanjiti stresne situacije vožnje u krug do pronalaska slobodnog parkirališnog mjesta, a Općini pružiti napredni alat za učinkovitije upravljanje prometom. Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima“, izjavio je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.


 • Brza proizvodnja dijamanata na norm...

  Poznato je da se dijamanti formiraju pod visokim pritiskom i temperaturom, što je djelomično razlog zašto su toliko vrijedni. Ali sada su znanstvenici stvorili dijamante u laboratoriju pod normalnim pritiskom u samo 15 minuta.

  Dijamanti su u osnovi samo običan stari ugljik koji je stavljen pod ogroman pritisak i temperaturu, uzrokujući kristalizaciju atoma u određenu strukturu.

  Na Zemlji, jedino mjesto s pravim prirodnim uvjetima je duboko u plaštu, stotinama kilometara ispod površine, a površini se približavaju samo vulkanskim erupcijama, što ih i čini tako rijetkim.

  Znanstvenici već desetljećima uzgajaju dijamante u laboratorijima, ali za to su obično potrebni ekstremni uvjeti, tlak od gotovo 50.000 atmosfera i temperature oko 1500 °C, pa je stoga i dobivanje umjetnih dijamanata prilično kompliciran proces.

  Sada su istraživači s južnokorejskog instituta za temeljnu znanost (IBS) i Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Ulsan (UNIST), sintetizirali dijamante pomoću tekuće metalne legure galija, željeza, nikla i silicija.

  20240423_091427055_32403

  U spremniku od 9 L, ova metalna mješavina je izložena metanu i vodikovom plinu na temperaturi od 1025 °C. Nakon 15 minuta, plin se ispušta iz sustava, a na dnu se formira dijamantni film.

  Čini se da male količine silicija u tekućem metalu pomažu ugljikovim atomima da formiraju klastere, a krajnji rezultat je vrlo čisti dijamant. Ostali metali se mogu uključivati ​​i isključivati, ali čini se da je silicij bitan za proces.

  Istraživači sada planiraju istražiti druge tekuće metalne legure i plinove, pa čak i čvrste ugljike, kako bi utvrdili koliko bi dobre dijamante mogli napraviti uz njihovu pomoć.

  Istraživanje objavljeno u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates