IT Vijesti

VIDI RSS

 • VIDEO: AI beskonačno izvodi death ...

  Ljubitelji death metala koji traže nešto originalno sada na raspolaganju imaju YouTube kanal Dadabots na kojem se bez prestanka prenosi live glazba pod nazivom Relentless Doppelganger. Tu glazbu stvara umjetna inteligencija pomoću neuralnih mreža korištenjem SampleRNN arhitekture kojoj su dvojica AI stručnjaka i ljubitelja metal, punk i alternativne glazbe, CJ Carr i Zack Zukowski, zadali da prepoznaje specifične uzorke death metal glazbe, predviđa razvoj pjesme, stvara nove dionice i konstantno ih streama na YouTubeu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Rezultat toga je glazba koja nije prirodna jer ju stvaraju elektronski generatori koji proizvode raw audio u realnom vremenu, no ljubiteljima death metala će se zasigurno dopasti pojedine dionice, a glazbenici možda dobiju ideje za neke nove riffove.

  Carr i Zukowski kažu da u budućnosti planiraju uvesti mogućnost interakcije od strane slušatelja koji će si moći podesiti određene parametre da im AI stvara točno ono što preferiraju.

  Detalji projekta su objavljeni na stranici arXiv.org u obliku znanstvenog rada kojeg možete pronaći na ovoj poveznici.


 • VIDEO: Mali SpotMini roboti vuku vi...

  Robotička tvrtka Boston Dynamics nakon višegodišnjeg razvoj će uskoro u prodaju lansirati male SpotMini robote težine od 30 kg koji će se koristiti za akcije spašavanja, u vatrogasnim i policijskim zadaćama, kao i u građevinskim tvrtkama, gdje će surađivati s ljudima.

  Kako bi demonstrirali mogućnosti koje nudi istovremeni složni rad više robota u jednoj zadaći, inženjeri Boston Dynamicsa su 10 robota spojili u "zapregu" i koristili ih za vuču višetonskog kamiona na cesti s usponom od jednog stupnja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  SpotMini roboti se kreću na električni pogon i imaju autonomiju do 90 minuta s jednim punjenjem baterija, koriste se računalnim vidom pomoću "3D vision" kamera te su opremljeni brojnim senzorima koji im omogućuju navigaciju, izbjegavanje prepreka te manipulaciju s raznim objektima.

  Boston Dynamics kaže da je SpotMini najtiši robot kojeg su ikada napravili i potpuno je spreman za isporuke širom svijeta, no ne navode koja će mu biti cijena.

  Što se tiče spretnosti i mogućnosti primjene, mali roboti su u stanju prenositi teret težine do 15 kg, imaju ruku kojom mogu manipulirati objektima, otvarati vrata i okretati ventile, mogu se penjati uza stepenice, hodati preko teško prohodnog terena te samostalno ustajati u slučaju da padnu i da se prevrnu.

  Zasad još nije poznato tko će ih prvi zaposliti i što će konkretno raditi no Boston Dynamics kaže da ima veliki broj upita zainteresiranih tvrtki i organizacija.


 • VIDEO: Laboratorij i robot za recik...

  Apple je u Austinu otvorio Material Recovery Lab u kojem će istraživati nove metode za recikliranje i zbrinjavanje starih uređaja poput iPhone telefona.

  Korištenjem robota pod imenom Daisy i naprednih algoritama strojnog učenja novi će laboratorij rastavljati iPhoneove, izvlačiti iz njih rijetke metale i kobalt iz iskorištenih baterija koji će se koristiti u izradi novih, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Apple tvrdi da je robot Daisy u stanju rastaviti 200 telefona u jednom satu, što bi trebalo omogućiti recikliranje 1,2 milijuna uređaja godišnje.

  MR LAb.jpg.large

  Osnovna zadaća robota je izvaditi bateriju iPhonea i male dijelove, a potom reciklirati okvir od aluminija. Apple kaže da Daisy trenutno može razlikovati 15 modela iPhoneova i to samo korištenjem računalnog vida


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates