IT Vijesti

VIDI RSS

 • Vojska angažirala SF pisce za pred...

  U najnovijem izvještaju francuske vojne agencije DIA (Defence Innovation Agency), navodi se da je francuska vojska osnovala novi odjel pod nazivom "Crveni tim", u kojem se nalazi petero pisaca znanstvene fantastike. Njihova uloga neće biti smišljanje novih ratnih tehnologija, već izrada "scenarija prijetnji" kojih se nisu dosjetili klasični vojni stratezi i analitičari. DIA kaže da će njihov rad biti od velike važnosti u borbi protiv "malicioznih elemenata", jer bi trebali razmišljati puno kreativnije od tradicionalnih vojnih stručnjaka

  Između ostaloga, od Crvenog tima se očekuje da će kroz "role play" i druge tehnike pokušati zamisliti kako bi teroristi ili strane države mogle primjenjivati napredne tehnologije za ostvarivanje svojih ciljeva. 

  Ova neobična ideja francuskog vojnog vrha temelji se na stvarnim predviđanjima SF pisaca koja su se do sada ostvarila, uključujući slijetanje na Mjesec koje je 1865. godine predvidio Jules Verne, video telefone koji su se pojavili 1927. u filmu Metropolis Fritza Langa, kao i atomsku bombu koju je 1914. predskazao HG Wells u svojoj noveli World Set Free, a temeljila se na tadašnjoj ranoj atomskoj znanosti.


 • Automobilski dijelovi od biljaka

  Prema brojnim znanstvenim studijama industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija CO2. Čak što više, mnogi znanstvenici kažu da se u procesu proizvodnje novog automobila ispusti više tog stakleničkog plina u atmosferu nego u vožnji tijekom njegovog čitavog životnog vijeka.

  Istraživači Selena grupe iz Poljske vjeruju da bi se u autoindustriji uvelike moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umjesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika. Oni su stoga pokrenuli projekt Biomotive za koji su od EU povukli 15 milijuna eura. Osnovna ideja je da se korištenjem biljnih izvora, točnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, dijelovi interijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika. Selena je stoga razvila tehnologiju koja koristi kemijske spojeve u biljkama za sintetiziranje polimera u laboratoriju i želi ju prenijeti na industrijsku razinu, konkretno u proizvodnju automobila. Njihova bioplastika se može zagrijavati, ubacivati u kalupe ili 3D printati kao bilo koja konvencionalna plastika.

  Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku tvornicu u kojoj će roizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primjenu. 


 • VIDEO: Dostavni robot vozi biciklis...

  Američki startup Refraction AI kojeg je osnovao znanstvenik Matthew Johnson-Roberson, profesor na Sveučilištu Michigan, predstavio je novog električnog dostavnog robota pod nazivom REV-1, za kojeg tvrde da je dovoljno isplativ za korištenje u dostavnim službama.

  Robot s tri kotača širok je samo 84 cm i može voziti maksimalnom brzinom do 20 km/h, čime zadovoljava propise za korištenje i na biciklističkim stazama, a u sebi ima senzorski sustav koji prepoznaje automobile, bicikliste i pješake, prometne znakove i semafore, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Do sada smo mogli vidjeti brojne projekte dostave robotima, no svi oni su bili preskupi za praktično korištenje, no profesor Johnson-Roberson kaže da je REV-1 isplativ zbog dizajna i malog profila koji mu omogućuje korištenje jeftine senzorike poput kamera, pa mu troškovi proizvodnje iznose samo 5.000 dolara. Iako još nije poznato po kojoj će se cijeni prodavati, Johnson-Roberson tvrdi da će ga dostavne službe moći vrlo brzo isplatiti.  

  Jedino nam se čini da ga biciklisti neće gledati blagonaklono ako im zauzme stazu, pa bi moglo doći do udaranja, šutanja, prevrtanja i laganog vandalizma.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates