IT Vijesti

VIDI RSS

 • VIDEO: Shalom Beresheet

  Space X je uspješno u svemir lansirao Falcon 9 raketu koja osim komercijalnih satelita sa sobom nosi lander Beresheet izraelske tvrtke SpaceIL, koji bi 11. travnja trebao meko sletjeti na površinu Mjeseca.

  Lansiranje je proteklo u najboljem redu, a Falcon 9 raketa je u svemir ispustila izraelsku letjelicu pa ona kreće na dugačak i kompliciran put koji će ju do Mjeseca dovesti uz malu potrošnju goriva korištenjem gravitacije Zemlje i Mjeseca, odnosno sustavom orbitiranja putanjama za povećanje ili smanjenje brzine koji se još naziva i gravitacijska praćka

  Beresheet 2

  Letjelica će prvo napraviti krug oko Zemlje po putanji koja će joj omogućiti povećanje brzine na 36.000 km/h, a potom će napraviti još 19 orbita, sve dok uoči dolaska na najbližu točku do Zemlje i postizanja najveće brzine ne uključi raketni motor. To će biti prvi veliki manevar koji će ju još više ubrzati do 140.000 km/h. Drugi veliki manevar će ju dovesti na najudaljeniju točku orbite oko Zemlje, odnosno na 270.000 km, a potom će stići na udaljenost od 400.000 km, dovoljnu za ulazak u orbitu Mjeseca.

  Beresheet 8

  Kada joj se Mjesec približi snažnije će ju privlačiti, pa ukoliko na vrijeme ne uspori proletjet će pored njega. Iz tog razloga najvažniji manevar misije će biti upravo "hvatanje" Mjeseca, nakon čega će ući u njegovu orbitu i zadržati se tamo pod utjecajem Mjesečeve gravitacije. Ukoliko sve protekne dobro naći će se u eliptičnoj orbiti Mjeseca na udaljenostima između 10.000 km i 290 km, a nakon više orbita uslijediti će manevar koji će ju uvesti u kružnu orbitu na udaljenost od 250 km od Mjesečeve površine.

  Beresheet 9

  Kada dobije seriju komandi sa Zemlje lander će započeti spuštanje na Mjesec. SpaceIL je isplanirao da se Beresheet spusti na točnu lokaciju ne veću od 30 kvadratnih kilometara. Kada se nađe najbliže površini automatski će se upaliti motori koji će ga usporiti sa 6.000 km/h na nulu. Pet metara prije dodirivanja tla svi motori će prestati s radom istovremeno, a Beresheet će se spustiti na površinu slobodnim padom. Time će slijetanje biti dovršeno, a Izrael će se službeno naći na Mjesecu. 

  Beresheet 10

  Prijenosu lansiranja u komandnom centru izraelske tvrtke Space IL je nazočio čitav politički vrh Izraela, a u prijenos se video linkom uključio i predsjednik Reuven Rivlin koji je pomno pratio sva događanja u Izraelu i uzletištu SpaceX-a SAD-u. Višekratno iskoristivi raketni booster SpaceX-a uspješno je vertikalno sletio na plutajuću platformu nakon tri uzastopna korištenja u lansiranjima Muskovih raketa.

  Snimku čitavog lansiranja možete pogledati ovdje.


 • VIDEO: Stiže treći nastavak hrvat...

  Developeri iz hrvatske tvrtke LGM Games službeno najavljuju novi naslov u Starpoint Gemini franšizi svemirskih RPG igara pod naslovom Starpoint Gemini 3.

  Novi nastavak je ponovno open-world singleplayer RPG u kojem će se igrači naći u ulozi kapetana Johnathana Bolda, avanturista koji putuje svemirom gdje će istraživati dva nova planetarna sustava, posjećivati nove prostore, poput pubova, hi-tech postrojenja, pa sve do bučnih blještavih noćnih klubova, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Po prvi puta se u franšizi pojavljuju interaktivni animirani NPC likovi, a među novitetima tu je i ADAH, samosvjesna umjetna inteligencija koja se nalazi na brodskom računalu i pomoći će vam u upravljanju brodskim dronom i izvršavanju zadaća koje se ne bi mogle izvršiti na drugi način.

  Igra će se ove godine naći u prodaji putem Steama, pa njezin razvoj možete pratiti putem ove poveznice.


 • VIDEO: Termalna kamera prsten za ku...

  Članovi Thingiversa, Gianteye i Noah Feehan izradili su nosivi gadget namijenjen kuharima koji se nosi poput prstena za dva prsta i na malom 16-bitnom (96×64) zaslonu prikazuje toplinske mape objekata u koje se uperi, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

  Uz pomoć očitanja s tog gadgeta pod nazivom Pointy.cam kuhari mogu saznati koja je temperatura jela koje pripremaju, a što je najbolje mogu si ga sami izraditi za manje od 200 dolara pomoću uputa na ovoj poveznici, obzirom da je projekt open-source.

  Osim za očitanja temperatura jela, gadget možete koristiti za otkrivanje vlage na zidovima obzirom da je na vlažnim mjestima druga temperatura, a poslužit će i da saznate točnu temperaturu ugljena prije nego na roštilj stavite meso.

  Osim elektronskih dijelova projekt uključuje izradu kućišta i vanjskih elemenata 3D printanjem.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates