IT Vijesti

VIDI RSS

 • Microsoft kupuje Activision za 69 m...

  Microsoft je objavio kako će uskoro kupiti Activision Blizzard i pridružiti ga svojoj Xbox diviziji za video igre, što znači da će postati vlasnikom čuvenih franšiza među kojima su najpoznatije Call of Duty, World of Warcraft, Starcraft, Diablo i Candy Crush.

  Za akviziciju koja će ga učiniti trećim najjačim game publisherom na svijetu iza kineskog Tencenta i japanskog Sonya, Microsoft će platiti nevjerojatnih 68,7 milijardi dolara, no CEO Satya Nadella i ekipa iz Redmonda smatraju da to nije previše novca u odnosu na ono što im ona akvizicija može pružiti, obzirom da se radi o vlasnicima nekih od najprodavanijih franšiza video igara na svijetu.

  Stoga nas ne bi trebalo previše ni začuditi što Microsoft namjerava isplatiti skoro 69 milijardi dolara Activisionu odjednom po solarnom sistemu (pare na Sunce), jer akvizicija začudo neće uključivati nikakvo djelomično plaćanje u dionicama, što je uobičajeno za ovakve ogromne transakcije.

  Odmah nakon objave ove vijesti gamerski svijet je eksplodirao jer dok fanovi Xboxa i Microsofta smatraju da je ovo odlično, drugi smatraju da će Redmond uništiti njihove najomiljenije franšize. Nama se to čini neutemeljenim, jer Microsoft na njihovim igrama želi samo zarađivati, a da bi to mogao pustit će da ih razvijaju oni koji su to i prije radili i na vjerujemo da će se previše miješati u njihov posao.

  Što vi mislite o tome možete nam reći u svojim komentarima na Facebooku.


 • Znanstvenici napravili zdravu plast...

  Znanstvenici Sveučilišta Birmingham u Velikoj Britaniji i Sveučilišta Duke u SAD-u, u potrazi za održivijom plastikom okrenuli su se šećernim alkoholima. Ovi organski spojevi imaju sličnu kemijsku strukturu kao i šećeri iz kojih su dobiveni, za koje su znanstvenici otkrili da mogu donijeti neke jedinstvene prednosti u proizvodnji plastike.

  Dva spoja o kojima je riječ su izoidid i izomanid, koji oba sadrže krute prstenove atoma koje su znanstvenici mogli upotrijebiti kao građevne blokove za novu obitelj polimera.

  Polimer na bazi izoidida imao je krutost i savitljivost poput tipične plastike, te čvrstoću usporedivu s visokokvalitetnom inženjerskom plastikom.

  S druge strane, polimer napravljen od izomanida imao je sličnu snagu i žilavost, ali s visokim stupnjem elastičnosti koji mu je omogućio da povrati svoj oblik nakon deformacije. Karakteristike oba materijala su se  zadržale nakon što su podvrgnuti uobičajenim metodama recikliranja koje uključuju pulverizaciju (mljevenje u prah) i termičku obradu.

  Tim je koristio računalno modeliranje s ciljem da ustanovi kako im jedinstveni prostorni raspored atoma unutar spojeva daje različita svojstva, što je disciplina poznata kao stereokemija, grana kemije koja se bavi proučavanjem prostorne organizacije molekula odnosno njihove trodimenzijske strukture.

  ja1c10278_0006

  Kao sljedeći korak, znanstvenici su stvorili plastiku koristeći oba građevna bloka, što im je omogućilo podešavanje mehaničkih svojstava i stope degradacije, neovisno jedan o drugom. To povećava izglede za stvaranje održive plastike sa željenim stopama razgradnje, bez utjecaja na njihove mehaničke performanse.

  "Naši nalazi doista pokazuju kako se stereokemija može koristiti za dizajn održivih materijala s mehaničkim svojstvima bez presedana", rekao je profesor Sveučilišta Duke dr. Matthew Becker.

  Znanstvenici su za svoje otkriće podnijeli patentni zahtjev i traže industrijske partnere koji će im pomoći u komercijalizaciji nove plastike.

  Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu ACS Publications možete pronaći na ovoj poveznici.

  Nije nam poznato hoće li nove plastične vrećice biti slatke i jestive.


 • Logitech Pen je stylus dizajniran z...

  Logitech je lansirao novu punjivu stylus olovku pod nazivom Logitech Pen koja je dizajnirana specifično za učenike srednjih škola i izrađena prema USI standardu za interoperabilne aktivne olovke na dodirnim zaslonima poput telefona, tableta i računala.

  Olovka je certificirana za rad s Chromebookovima brojnih proizvođača među kojima su Lenovo, Acer, HP, Asus i Samsung.

  Logitech kaže kako mu je namjera da školskoj djeci (prvenstveno u srednjim školama i višim razredima osnovnih), omogući svakodnevni korisni alat koji će koristiti pri izvođenju nastave na Chromebook prijenosnicima u učionicama.

  Logitech Pen

  Logitech Pen ima silikonski držač i neklizajući dizajn, a njegov aktivni vrh ima 4096 razina osjetljivosti na pritisak i može odlično simulirati pisanje na papiru. Zbog podrške za USI standard, Logitech Pen ne treba prethodno upariti s uređajem, tako da ga učenici mogu jednostavno koristiti.

  Baterija olovke može trajati do 15 dana uz redovitu upotrebu u školi i može se puniti standardnim USB-C punjačem.

  Olovka će se prvo naći u prodaji u SAD-u po cijeni od 65 američkih dolara.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates